Workshops Symposium Gouden Kansen
Workshop 1: Zelfregulatie als wondermiddel voor onderwijs en sport.
Veel doorgebroken (sport-)talenten blijken hoog te scoren op het gebied van zelfregulatie. Ze leren van hun fouten, stellen zelf zo nodig (aangepaste) trainingsschema’s op en volgen ondertussen een drukke studie. De centrale vraag in deze workshop luidt: Hoe kun je als docent LO, trainer/coach of begeleider van sport- en beweegactiviteiten bijdragen aan het ontwikkelen of verbeteren van zelfregulatieve vaardigheden van kinderen? Kinderen die zelfregulatieve vaardigheden leren gebruiken, kunnen bijvoorbeeld efficiënter gebruik maken van hun leertijd en daardoor meer uit hun les halen. Is de gymles zoals we die nu kennen de plek waar zelfregulatie ontwikkeld kan worden? In deze interactieve workshop gaan we op zoek naar de randvoorwaarden die hiervoor nodig zijn.
Workshop 2: Talenten zouden veel vaker door het onderwijs ontdekt moeten worden.
In Nederland worden de meeste talenten via de sportverenigingen ontdekt. Terwijl het onderwijs daarin een veel actievere rol zou kunnen spelen. Tot op heden is het onderwijs voornamelijk faciliterend voor sporttalent, terwijl het unieke mogelijkheden biedt om sportief talent te herkennen en ontwikkelen. De focus van onderwijs op ‘ontwikkelen’ in plaats van ‘presteren’ en het belang van een goede en brede (motorische) basis bieden voldoende reden om het onderwijs een plek te geven in het herkennen en ontwikkelen van sporttalent. In de workshop tonen we recente onderzoeksresultaten en gaan we graag met u in gesprek over de kansen van en voor het onderwijs. Vervolgens werken we concrete scenario’s uit die direct toegepast kunnen worden in de praktijk.
Workshop 3: Met plezier als uitgangspunt kan Slimme Sportkeuze een toevoeging zijn aan de talentontwikkeling in Nederland.
Kinderen helpen bij het maken van een sportkeuze kan ertoe leiden dat de sportparticipatie omhoog gaat en in meer sporten kinderen hun talenten kunnen ontplooien. Sportkeuze wordt veelal geassocieerd met de DDR systematieken. Is dat terecht? Kunnen we door de uitwassen die ook plaatsvonden in het DDR systeem niet meer werken aan een test waarmee we kinderen een passende sportkeuze kunnen helpen maken? En mogen we ook niet leren van de zaken die daar wel goed zijn gegaan? Wij zijn van mening dat , mits er daarbij – anders dan in de DDR – aandacht is voor het welzijn van de sporter, kan dit systeem een belangrijke bijdrage leveren aan de moderne vorm van talentontwikkeling waarbij plezier centraal staat. Deze workshop nodigt uit tot een pittige discussie.
Workshop 4: Het Vlaams Sport Kompas werkt. Een koers voor sporttalent.
Binnen deze workshop gaan we in op de rol van het onderwijs bij het actief begeleiden van kinderen richting de juiste sport. Het uitgangspunt van deze workshop is het Vlaams Sportkompas, een project opgezet door Universiteit Gent in samenwerking met de Vlaamse overheid, met implementatie in het stedelijk onderwijs van de stad Gent. Wat houdt dit kompas in? Hoe is het Kompas tot stand gekomen? Hoe werkt het Vlaams Sport Kompas op de scholen? Wat zijn pluspunten en wat zijn knelpunten? Past het ook binnen het Nederlands onderwijs? Na deze workshop heeft u antwoord op deze vragen.
Recente reacties