
De kop is eraf voor Nederland bij het WK voetbal maar tegelijk is er in ons eigen land nog een ander mooi WK bezig: het WK hockey in Den Haag. Overigens wel een mooie kruisbestuiving, want het vindt plaats in een voetbalstadion, het Kyocera stadion van ADO Den Haag, waar dit weekend zowel de Nederlandse dames als de heren in de finales strijden om goud. Ik heb een kijkje mogen nemen op dit evenement wat staat als een huis. Mooie locatie, tophockey, veel side events en goede bezoekersaantallen: alle dagen zo goed als uitverkocht.
Hockey is een enorm populaire sport in Nederland en is de laatste jaren sterk gegroeid. Van 125.000 leden in 1998 naar ruim 240.000 anno nu. Bovendien zet de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) in op het bereiken van een ledenaantal van 300.000 in 2020. Vooral de jeugd neemt daarbij grote getallen aan. En dit was ook wel te zien op het evenement. Veel kinderen en ouders op de tribune, veel te doen voor kinderen op het terrein, maar ook daarbuiten in de side events voorafgaand aan het toernooi. Er is veel aandacht voor deze doelgroep, ook daar waar hockey minder vanzelfsprekend is. Een voorbeeld is Street hockey op de Cruyff Courts en de Richard Krajicek Foundation veldjes.
Ik vraag me af of het organiseren van een dergelijk event in eigen land, met al die extra activiteiten en aandacht op lange termijn helpt in het creëren van meer talent. Ik kan me voorstellen dat kijken naar Ellen Hoog of Billy Bakker inspiratie geeft om te dromen om ooit tophockeyer te worden. Maar ook dat alle stands met mooie spulletjes, alle initiatieven om hockey eens uit te proberen ertoe leidt dat kinderen de volgende dag hun nieuw gekochte stick en bal pakken om op een veldje om de hoek wat te ‘pielen’ met de bal. Je zou de redenatie kunnen volgen dat een (wenselijk) gevolg van een groot sportevenement zou kunnen zijn dat, hoe meer kinderen de sport gaan beoefenen, hoe meer potentieel talent dat oplevert. Dat zou wat mij betreft een mooi neven effect zijn! Maar is het wel zo rooskleurig? Want aan de andere kant hebben bijvoorbeeld Australië en Argentinië veel minder hockeyers (ook in absolute aantallen) maar presteren zij wel degelijk ook op het hoogste niveau. Dus grote aantallen leveren niet per definitie ook grote prestaties op! Het is dan dus minstens zo belangrijk om te investeren in hoe een sport haar talenten vindt en hoe je ze die vervolgens aan de top krijgt!
Geef een reactie