
Binnen de sport wordt steeds meer gebruik gemaakt van data. Deze data worden gebruikt om de beoordelingen van het oog van de meester te bevestigen of verder te onderzoeken. Ook binnen de sport tennis gebeurt dit al op grote schaal. Bijvoorbeeld binnen de talentherkenning en -ontwikkeling door middel van het testen van de fysieke vaardigheden, spelinzicht en nauwkeurigheid. Daarnaast heeft de Nederlandse Tennisbond (KNLTB) de laatste tijd grote stappen gemaakt met het monitoren van belasting en op basis daarvan het bijsturen van de zwaarte van de training.
Tevens maakt de KNLTB al lange tijd gebruik van wedstrijdanalyse. Voor een individuele sport als tennis ben je voor het verloop van de rally afhankelijk van je tegenstander en zal je dus flexibel moeten zijn in je tactische keuzes. Daarbij kan het helpen om de sterke en zwakke punten van je tegenstander te weten en patronen te herkennen die een speler vaak gebruikt. Dit is het punt waar wedstrijdanalyse interessant wordt voor tennis. Naast de gegevens die makkelijker te scoren zijn zoals servicerichting en servicepercentages, kan je met wedstrijdanalyses een stapje verder gaan en bijvoorbeeld een servicepatroon ontdekken door een servicerichting te koppelen aan de richting van de tweede bal van een speler.
Naast de analyse van de tegenstander zijn er natuurlijk veel andere manieren waarop je dit zou kunnen toepassen, bijvoorbeeld een analyse van de eigen spelers. Doordat bijna alle wedstrijden worden opgenomen van de spelers die bij de KNLTB trainen (door het toernooi of door zelf een camera op te hangen), is het mogelijk om van deze spelers een database op te bouwen over hun eigen speelstijl. Hierdoor kunnen de sterke en zwakke punten geanalyseerd worden, maar ook of het spelplan wel duidelijk genoeg naar voren komt. Staat een speler bekend om zijn sterke forehand, brengt hij of zij deze dan wel genoeg in stelling? Uitkomsten van de analyses kunnen dan bepalend zijn voor de invulling van de training.
Uitbreiding wedstrijdanalyse
Sinds kort zijn ze bij de KNTLB de mogelijkheden van de wedstrijdanalyse aan het uitbreiden. Waar de wedstrijdanalyses eerst alleen voor enkel partijen konden worden uitgevoerd, zijn recent de dubbel- en liveanalyse verder ontwikkeld. Deze analyses zijn met name interessant om binnen de Fed Cup en Davis Cup tegenstanders te analyseren. Bij dubbelanalyses zijn dan met name de service- en returnformaties een interessante informatiebron en bij de liveanalyses gaat het voornamelijk om live feedback tijdens de wedstrijd over service- en returnrichtingen en effectiviteit. Dit soort analyses kunnen net die paar procent extra geven die binnen de voorbereiding of tijdens wedstrijden cruciaal kunnen zijn.
Clubtrainingen
Deze analyses zijn natuurlijk niet toepasbaar voor de clubtrainers of binnen tennisscholen. Wel zou je spelers kunnen aanmoedigen om vaker hun wedstrijden op te nemen. Laat bijvoorbeeld een speler noteren waarom hij of zij denkt de wedstrijd te hebben verloren en wat hij anders had kunnen doen. Of laat ze focussen op een belangrijk trainingsdoel en bijhouden hoe vaak dat wordt toegepast en wat de effectiviteit is. Ook het bekijken van wedstrijden van andere spelers op de tour en het noteren van sterke en zwakke punten kan helpen bij het verbeteren van het spelinzicht en het voorbereiden van een wedstrijd. Het leren kijken en lezen van het spel is immers van groot belang. Zo kunnen we samen genieten van tennis.
Foto: Communicatie KNLTB
Geef een reactie