
Krachtige kernen (KRAKE) is een groot internationaal project waar vanuit de HAN onder andere het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening deel van uitmaakt. Sinds augustus werkt HAN Sport en Bewegen vanuit dit lectoraat mee aan in de care Community van KRAKE. In het KRAKE project zijn in kleine kernen in Duitsland en Nederland burgerinitiatieven om de toekomstbestendigheid op het gebied van zorg en welzijn begeleid en onderzocht.
In kleine kernen in de grensregio Duitsland-Nederland is vaak sprake van dubbele vergrijzing én ontgroening. Dit wil zeggen dat het aantal ouderen in verhouding twee keer zo snel toeneemt als in de rest van het land en dat het aantal jongeren tegelijkertijd afneemt. Een ander kenmerk van deze kleine kernen is dat zich, meer dan elders, arbeidsproblemen voordoen. Er is veelal een hoger percentage werkzoekenden en een lager percentage hooggeschoolde mensen. Jongeren trekken weg voor studie of werk en komen vaak niet terug. Het voorzieningenniveau in deze dorpen, denk daarbij aan zorg, onderwijs, winkels, kinderopvang staat vaak onder druk. Hierdoor lijkt de mogelijkheid om een beroep te doen op een (sociale) omgeving minder vanzelfsprekend dan vroeger gebruikelijk was in deze kleine kernen, terwijl hier juist de zorgbehoefte toeneemt. In deze uitdagende situatie nemen burgers steeds vaker het initiatief om de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het dorp te vergroten. De care-community van het project KRAKE heeft zes kleine kernen in Nederland begeleid om in nauwe samenwerking met betrokken dorpsbewoners lokale oplossingen te realiseren.
Een van de onderzoeken was voor de inwoners van America gemeente Horst aan de Maas in Noord-Limburg. In America is een dorpsondersteuner actief die in een dorp de inwoners ondersteunt, onder andere op het gebied van zorg. Op macro-, meso- en micro- niveau is de toegevoegde waarde van de deze dorpsondersteuner letterlijk in beeld gebracht in een drietal tekeningen.
Daarnaast is in America en Afferden kennisgemaakt met dorpsdagboeken. Dorpsdagboeken waren voor ons een nieuwe onderzoeksmethodiek. Met dorpsdagboeken worden burgers gevraagd om in een schetsboek dromen en wensen op een bepaald thema te beschrijven, te tekenen of creatief weer te geven. Deze kwalitatieve manier van onderzoeken is creatief en onderscheidend. Binnen het Transferpunt Sport gaan we met deze manier van onderzoeken experimenteren in de wereld van sport. In de zoektocht naar wensen en behoeften van burgers werken vragenlijsten maar beperkt en interviews kosten veel tijd en organisatievermogen. De dorpsdagboeken kunnen een laagdrempelige manier zijn om kwalitatieve gegevens te verzamelen. In Gendt, gemeente Lingewaard, vragen we aan burgers om in dorpsdagboeken wensen en dromen voor het natuurzwembad Walburgen te beschrijven, tekenen, plakken of op een andere manier weer te geven. Met deze input gaan we helpen bij de opening van het zwemseizoen op 15 mei. Wanneer we de dromen en wensen van burgers kennen, kunnen we het sport- en beweegaanbod hierop aanpassen.
Sanne Cobussen docent/onderzoeker bij HAN Sport en Bewegen binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management, Onderzoeker Lectoraat Organisatie van zorg en dienstverlening en Senioradviseur bij het Transferpunt Sport.
Geef een reactie