
Het leveren van een prestatie, of dat nu als sporter, trainer of docent in de (top)sport of het bewegingsonderwijs is, vraagt om het verleggen van een grens. Dat betekent: je vertrouwde, veilige maniertjes of routines loslaten en uit je comfort zone stappen. Dit vraagt om verandering van je gedrag en het doorbreken van je gewoonten.
Je comfortzone is als een warm tropisch oord: je weet dat morgen de zon schijnt en je bent er zeker van dat je zonder zorgen een duik kan nemen in de lichtblauwe zee die nooit een graadje kouder wordt. Met andere woorden, een easy lifestyle is wat hier de klok slaat. Hier wil je graag zijn. In je comfort zone kun je prima prestaties leveren en het kost je weinig moeite een opdracht uit te voeren. Je leercurve en je ontwikkeling stijgen gestaag en je komt weinig ‘gevaren’ tegen op je pad.
Over het randje van je comfort zone
Kijk je echter over het randje van jouw comfort zone, dan sta je oog in oog met de jungle: je weet niet waar welk pad toe leidt en slangen kijken je met samengeknepen ogen aan. Dit klinkt angstaanjagend, en dat is het ook. Maar hier is waar het gebeurt. Hier – in de learning zone – moet je zijn wanneer je een grens wilt verleggen en een prestatie wilt leveren.
Kenmerkend voor de learning zone is dat deze onveilig en onzeker aanvoelt. Je weet niet zo goed hoe de dingen werken en de zone confronteert je met dingen waarvan je het bestaan misschien niet eens wist. Opdrachten die je hier uit moet voeren maken je nerveus en kosten je energie. Van de easy lifestyle uit de comfort zone is hier niets te merken; je moet hard werken om het gevraagde voor elkaar te krijgen. Je zou wel gek zijn om je in deze zone te wagen.
Dit is wel wat sporters, trainers en docenten van formaat doen. Wanneer je uit je comfort zone stapt, kun je je potentie ontdekken en waarmaken. Juist door het gevecht aan te gaan met de onzekerheden, gevaren en confrontaties geef je jezelf de kans om je sneller dan gemiddeld te ontwikkelen. Je leercurve zal omhoog schieten en uiteindelijk levert dit betere prestaties op. Het vraagt echter wel een verandering van jouw gedrag: iets wat je gewend bent om te doen, moet je loslaten. Een verandering van jouw cognitieve ‘patronen’ dus.
Formule
Dr. Arthur Freeman sprak over deze ‘cognitieve verandering’ op het International Congress of Cognitive Behavioral Coaching in Cluj, Roemenië. Voor mij als socioloog met grote interesse voor de psychologie geweldig om daar te zijn: alles viel op z’n plek. Freeman presenteerde zijn formule: Change = A + M + SS, ofwel: Change (Verandering) = Abilities (vaardigheden) + Motivation (motivatie) + Systemic Support (support vanuit je omgeving op macro, meso en microniveau).
Deze formule geeft de drie treden die samen het trapje naar het randje van je comfort zone vormen. Het mooie is, dat elke trede te beïnvloeden is. Maar waar zet je als eerste op in? Kun je wel iets beginnen wanneer de A, de M of de SS ontbreekt? En hoe beïnvloed je deze factoren precies? Vragen die ik de komende periode samen met trainers, coaches en studenten van HAN Sport & Bewegen wil en ga beantwoorden. Wordt vervolgd dus.
Geef een reactie