
We staan aan de vooravond van de start van het Europees Kampioenschap in Amsterdam wat hopelijk de boeken in zal gaan als de succesvolste ooit. We hebben een goede generatie atleten die ook als team steeds beter zijn draai begint te vinden. Ik vind ook dat we ons als team moeten presenteren. Ik geloof heilig dat dit onze kracht kan zijn om niet alleen bij het sprinten en lopen goede resultaten neer te gaan zetten. De komende vijf dagen zijn uitermate belangrijk om atletiek in Nederland definitief op de kaart te zetten. Het evenement werkt als katalysator, de atleten moeten de sport uiteindelijk ‘verkopen’. Ik hoop daar op mijn eigen manier een bijdrage aan te leveren.
Afgelopen jaar promoveerden we als team naar de Superleague. Nederland hoort daarmee tot de top 12 Europese atletieklanden. Om in de superleague te blijven is het belangrijk om ook over de lange termijn na te denken. Ook na dit Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen in Rio willen we blijven genieten van topprestaties in de atletiek.
Ik ben daarom voorstander van meer investeren in talentidentificatie -en talentontwikkeling op regionaal niveau waarbij kader & opleiding verder wordt geprofessionaliseerd. Dat wil zeggen, meer fulltime coaches in dienst en meer faciliteiten voor atleten die voldoen aan de eisen van een talent. Ontwikkel als bond daarbij een ‘eisenpakket’ voor trainingscentra aangeduid in ‘sterren’ en talenten weten precies wat de hotspots zijn om je als atleet optimaal te ontwikkelen.
Niet alle 55 atleten die dit weekend meedoen in Amsterdam trainen fulltime op Papendal. Velen van hen trainen elders bij coaches die een kleine vergoeding ontvangen of hun eigen centjes bij elkaar moeten schrapen. Geboren uit passie krijgen die coaches het toch voor elkaar om een grote groep atleten af te vaardigen naar Amsterdam en Rio. Petje af!
Aan ons als deelnemers aan het Europees Kampioenschap in Amsterdam is het zaak om jonge talentvolle atleten te inspireren en motiveren om ook te kiezen voor deze prachtige sport. Geloof me, in elke uithoek van Nederland loopt een groot atletiektalent rond. Ze zitten alleen soms op de verkeerde sport of ze weten niet of ze talent hebben. Goede prestaties kunnen daar een bijdrage aan leveren. Ook als het gaat om het aantrekken van een hoofdsponsor. Nog steeds kent atletiek in Nederland geen hoofdsponsor. Omringende atletieklanden hebben allemaal hoofdsponsors, maar Nederland nog niet. Een financiële impuls zou onze sport helpen. Nu kiezen veel bedrijven in Nederland voor individuele contracten met atleten, maar als wij ons meer als team zouden presenteren maken we volgens mij meer kans op financiële zekerheid middels sponsoring.
Met Dafne en Sifan als vaandeldragers voor het hardlopen en sprinten zijn we natuurlijk erg verwend. Op nationaal en internationaal niveau geeft dat een prachtige uitstraling. Maar op gebied van springen, werpen en hordelopen is de top dun bezaaid. Juist deze vakgroepen hebben niet alleen baat bij goede prestaties om internationaal aanzien te krijgen, maar om als atletieknatie gezien te worden en onze top 12 positie in Europa te kunnen verdedigen, moeten we ook beter worden in die ‘andere’ disciplines.
Ik ben er van overtuigd dat er op korte termijn absoluut weer talenten zullen opstaan die op het allerhoogste niveau zullen meedoen, maar investeren in talentontwikkeling moet daarbij wel een constante factor zijn. Ik ben het niet vergeten hoor, maar de gouden sprong van Rens Blom heeft geen opvolging gekregen. Nu 11 jaar na zijn gouden sprong hebben we weer twee polstokhoogspringers die aardig aan de weg timmeren, maar in eerste instantie ook weer op eigen kracht.
55 Nederlandse atleten komen in actie op bijna alle disciplines die atletiek rijk is. Allemaal met eigen verhaal en eigen ambitie. Al die 55 atleten kunnen uw aanmoedigen goed gebruiken. U kunt spreekwoordelijk de twaalfde man zijn om het andere “Oranje”, dat zijn wij, naar hogere hoogten te brengen. Kom dus naar het Olympisch Stadion of naar het Museumplein om ons aan te moedigen.