
In de schaduw van het Wereld Kampioenschap voetbal is deze week hét belangrijkste tennistoernooi van de wereld weer begonnen…. Wimbledon. We hebben al jaren geen Nederlander gehad in de absolute wereldtop. Waar blijven onze talenten? In mei gaf ik een gastcollege voor 25 derdejaars ALO studenten van HAN Sport en Bewegen. Het thema was talentidentificatie in het tennis. Tennis staat niet vaak centraal bij de studenten en ik was benieuwd hoe de studenten dachten over talentidentificatie in het tennis. Wat heeft een talentvolle tennisser nodig om een topper te worden?
Eerst vertelde ik over de kennis die er is als het gaat om talentidentificatie om vervolgens samen met de studenten te bepalen wat zij nu de belangrijkste eigenschappen vinden van een toptennisser. Ik vroeg de studenten een ranking maken van de aspecten; lichaamsbouw, fysiek, techniek, tactiek en mentaal (1= belangrijkst,.., 5=minst belangrijk). Dit was het resultaat:
- Mentaal (1,5)
- Techniek (2,5)
- Tactiek (3,1)
- Fysiek (3,2)
- Lichaamsbouw (3,5)
De eigenschap die voor een toptennisser het belangrijkst werd geacht was het mentale aspect gevolgd door techniek, tactiek, fysiek en als laatste lichaamsbouw. De vervolgopdracht die ze daarna kregen was: ‘Bedenk een test die je zou willen inzetten voor talentidentificatie in tennis’. Het verbaasde mij waar ze mee terugkwamen. Bijna allemaal gingen ze het fysiek meten met soms techniek erbij, maar geen van de groepjes (zes stuks) had een test bedacht of gekozen die zich meer op het mentale aspect richt.
Toch opvallend, aangezien ze zelf aangeven dat een toptennisser vooral mentaal heel sterk moet zijn. En als iets belangrijk wordt gevonden in de top waarom wordt daar dan niet in de jeugd al naar gekeken? Potentie in de sport betekent toch ook dat de potentie moet worden gekeken naar de complete sporter? Het mentale aspect speelt daarbij een belangrijke rol.
Fysieke eigenschappen zijn vaak makkelijker te meten dan de mentale eigenschappen van een talent. Dit zou een reden kunnen zijn waarom studenten eerder kiezen om deze eigenschappen in kaart te brengen.
De kennis van studenten op het mentale aspect is wellicht ook minder groot dan die op fysiek gebied waardoor dit onderbelicht blijft. Talentherkenning en -ontwikkeling gaat over meer dan alleen het fysieke aspect van het talent. Het is belangrijk dat de studenten kennis hebben van alle aspecten van talentherkenning en -ontwikkeling. Het is daarom wijselijk om studenten vaak en goed op de hoogte te houden van de huidige stand van zaken binnen talentonderzoek. De toekomstige professionals kunnen deze kennis dan direct toepassen in het werkveld. Wie weet kunnen deze studenten er in de toekomst voor zorgen dat wij ons ook voor Wimbledon hullen in oranje.