
Het wordt steeds duidelijker dat bewegen van groot belang is voor de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen leren zij sociale vaardigheden en is het goed voor hun gezondheid, maar ook het belang van bewegen op de ontwikkeling van hun brein blijkt onmiskenbaar. Cognitieve functies en bewegen verlopen volgens grotendeels dezelfde processen in onze hersenen, waardoor kinderen die meer bewegen, zich ook cognitief beter ontwikkelen. Professor Erik Scherder is een bekende pleitbezorger van deze boodschap.
Een belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen vindt plaats binnen de sportwereld. Naast de (vaak schaarse en mager ingevulde, en dikwijls zonder vakleerkracht) gymles op school en het sterk teruglopende buitenspelen, leren kinderen bewegen bij sportverenigingen. Die sportverenigingen bestaan over het algemeen uit vrijwilligers, die enorm gemotiveerd zijn om kinderen goed te leren bewegen, maar daar doorgaans beperkte of geen scholing voor hebben gehad. We kunnen dus aan de ene kant constateren dat de sport een enorme bijdrage levert aan de ontwikkeling van heel veel kinderen en aan de andere kant dat de begeleiding vanuit de sport nog wel een stuk beter georganiseerd zou kunnen worden.
Organisaties uit verschillende geledingen hebben op initiatief van Topsport Gelderland een filmpje laten maken, om niet alleen het belang van de ontwikkeling die kinderen doormaken in de sport te onderstrepen, maar ook te pleiten voor het ondersteunen van de sportwereld vanuit meer professioneel georganiseerde maatschappelijke sectoren. Iedereen heeft tenslotte belang bij een goede motorische, sociale, cognitieve ontwikkeling van de kinderen in onze samenleving. De sportwereld, voor een groot deel bestaande uit vrijwilligers, kan dat niet alleen!
Gelukkig zien steeds meer mensen en organisaties het belang van sporten, en de wijze waarop zij een bijdrage daarin kunnen leveren. Onderwijsorganisaties kunnen kennis leveren en bewegingsonderwijs goed organiseren. Zorgorganisaties kunnen ook kennis leveren en interventies met sportcomponenten toepassen. Het bedrijfsleven kan sport een integraal deel van haar beleid op verschillende terreinen maken, kan sponsoren en zo diep verankerd raken in haar directe omgeving. De overheid is ook direct belanghebbende en zou niet alleen moeten inzetten op achterblijvers en probleemgroepen die nog helemaal niet bewegen (hoe aantrekkelijk maakt die benadering sport?), maar vooral ook op ondersteuning van de sportsector zelf, en de ontwikkelkansen die sport biedt voor jonge mensen.
Gelderland is een unieke sportomgeving, waar veel organisaties uit alle sectoren de kansen zien en de verbindingen leggen. We hopen dat dat zo blijft en de betrokkenheid alleen maar toe gaat nemen. Vanuit onder meer het Centre of Expertise Sport & Talent van de HAN en vanuit Topsport Gelderland wilden we deze boodschap toch nog eens benadrukken en zichtbaar maken. Zie daarvoor het door ons gemaakte filmpje:
Gudo Kramer
Directeur Topsport Gelderland
CoE Sport & Talent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Geef een reactie