
Twee weken geleden kwam naar buiten dat de tv-rechten van de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie, vanaf 2016 tot 2019 zijn verkocht voor een duizelingwekkend bedrag van zo’n 7 miljard euro. Dit komt neer op een bedrag van gemiddeld 13,5 miljoen euro per duel dat Sky en British Television zullen gaan betalen. Ter vergelijking, de nummer laatst van het seizoen 2016/2017 uit de Premier League, zal nog 1,5 keer zoveel verdienen als de totale Eredivisie dat seizoen. Los van wat het effect van dit haast obscene bedrag zal zijn op de aantrekkelijkheid van de Europese clubtoernooien (zie daarvoor bijvoorbeeld het artikel van Auke Kok in de NRC) rijst de vraag of het Engelse voetbal hier daadwerkelijk mee geholpen is.
In 2011 lanceerde de Premier League een plan voor een grondige renovatie van het jeugdvoetbal. Het zogenaamde ‘Elite Player Performance Plan’ moest gaan zorgen voor meer speelminuten voor home grown players die zijn opgeleid door de beste clubs. Maar wat blijft van dit nobel streven over met deze nieuwe miljoenen? Direct na de aankondiging van de tv-deal kwamen de geruchten op gang waarbij s ‘werelds beste spelers werden gelinkt aan de Engelse topclubs. En hoewel ik als liefhebber ook de beste spelers het liefst tegen elkaar zie voetballen, zullen ze de plekken innemen van de talentvolle jeugdspelers. Juist nu het Engelse voetbal een opleving lijkt te ervaren met talenten als Harry Kane (ooit te licht bevonden door Arsenal) en Raheem Sterling (twijfels over zijn achtergrond deden Tottenham Hotspur beslissen hem niet te selecteren) zullen de clubs zich niet meer genoodzaakt voelen deze jongens een kans te geven. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in het feit dat de toekomst van het nationale team geen prioriteit is voor de clubs.
Het tegengestelde lijkt aan de gang in Nederland. Volgens Cruijff moet iemand die niet sterk is, slim zijn. Een goed voorbeeld is Feyenoord, waarbij een krappe begroting de club dwong gebruik te maken van jeugdspelers, waarmee het deze zomer hofleverancier was op het afgelopen WK. Maar ook de Nederlandse clubs kunnen de gevolgen van de miljoenendeal gaan ondervinden. Onder het mom van ‘regent het bij de buren, dan druppelt het bij jou’ kunnen Nederlandse clubs een graantje gaan meepikken van de miljoenen als zij talent aanleveren voor de Premier League. Echter, dit kan gaan doorslaan. De Engelse clubs kunnen de meest veelbelovende talenten uit de omringende landen gaan kopen, waarbij een snelle rekensom laat zien dat de latere verkoop van deze spelers genoeg is om rendabel te blijven zijn. Stanley Brard, oud hoofd jeugdopleiding van Feyenoord, gaf al aan dat het op deze manier steeds moeilijker is om talenten ervan te overtuigen in Nederland te blijven. Maar juist deze spelers lijken de afgelopen jaren terug te komen naar de eredivisie. Onderzoek heeft aangetoond dat de jeugdspelers die naar de Premier League gaan, vooral moeten wennen aan de hevige competitie1.
Het is te hopen voor het Engelse voetbal dat de clubs de miljoenen gaan investeren in de jeugdopleiding en dat op deze manier het Elite Player Performance Plan kans van slagen heeft. Iets waarin Duitsland juist wél de afgelopen 15 jaar in lijkt geslaagd. Na twee dramatisch verlopen eindtoernooien werden Duitse clubs verplicht gesteld serieus te investeren in de jeugdopleiding met als eindresultaat het veroveren van de wereldtitel afgelopen zomer in Brazilië, met veel spelers actief in de Bundesliga. Uiteraard heb ik niet de ijdele hoop dat we, net zoals in Duitsland, onze spelers in de eredivisie kunnen houden, maar we moeten onze jeugd ervan proberen te overtuigen dat de eredivisie de beste leerschool is, waarbij hun ontwikkeling altijd het hoofddoel is. Zodat ze over een aantal jaar naast hun Engelse leeftijdsgenoten de harten van voetbal kijkend Engeland kunnen veroveren.
1 Richardson, D., Littlewood, M., Nesti, M., & Benstead, L. (2012). An examination of the migratory transition of elite young European soccer players to the English Premier League. Journal of sports sciences, 30(15), 1605-1618.
Geef een reactie