
Al jaren ben ik als echte Nijmegenaar trouwe supporter van voetbalclub N.E.C. Nijmegen. Jammer genoeg valt er de laatste jaren weinig te juichen. De prestaties vallen tegen en een tijd lang stonden er elf ‘vreemdelingen’ in het veld. Deze combinatie maakte het niet altijd even leuk om naar mijn eigen cluppie te kijken.
Gelukkig is hier de afgelopen periode verandering in gekomen. Nog niet direct qua resultaten, maar de visie van de club is wel duidelijk veranderd. Dit seizoen krijgt de eigen jeugd veel meer kansen. Spelers als Van Rooij, El Karouani, Odenthal, Proper, Van der Sluijs, Beekman, Sellouf en Van Ottele krijgen de mogelijkheid om zich echt te bewijzen in het eerste elftal.
Zo ook afgelopen vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC uit Kerkrade. Helaas was ik door de coronamaatregelen niet aanwezig in de Goffert, maar zat ik thuis voor de buis. In een moeizaam duel kreeg N.E.C. bij een stand van 1-1 in de 85e minuut een penalty. De vaste penaltynemers waren al gewisseld. Niet een van de routiniers, maar de pas achttienjarige Nijmegenaar Syb van Ottele, die zijn zesde wedstrijd voor het eerste speelde, nam de bal in zijn hand en liep naar de stip. Het fluitsignaal klonk. Syb nam een aanloop, raakte de bal niet goed en schoot naast. Niet drie, maar één punt bleef over. Een teleurstelling voor iedereen die N.E.C. liefheeft.
Na afloop van de wedstrijd kwam ik veel negatieve, maar vooral ook zeer begrijpelijke reacties tegen op social media. Waarom greep de trainer niet in? Waarom nam niet een van de ervaren jongens de verantwoordelijkheid op zich?
Vanuit het perspectief van talentontwikkeling kwamen er veel meer positieve gedachten bij mij naar boven. Mooi dat Syb op zo’n belangrijk moment de kans krijgt om de beslissende goal te maken. Presteren onder druk moet je leren. En dat doe je vooral door het te oefenen in de praktijk. Vrijdag heeft Syb hier weer een stapje de goede richting in gezet.
Ondanks dat promoveren naar de Eredivisie er misschien nog niet direct in zit, ben ik weer een trots N.E.C. supporter. Een club waar de (eigen) jeugd de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Hopelijk nemen meer topsportorganisaties hier een voorbeeld aan. Niet alleen in het betaald voetbal, maar ook in andere sporten.
Foto: Rob Koppers