Begin juni vond er een uniek onderwijsevent plaats op Papendal. Voor een groep van 18 studenten van de HAN werd een driedaagse georganiseerd met titel “Ervaar het leven van een topsporter”. Al sinds het begin van het lectoraatschap van Marije Elferink-Gemser had zij het idee om studenten op een bijzondere wijze kennis te laten maken met het leven van een topsporter om daaruit hun persoonlijke lessen te trekken voor hun eigen ontwikkeling. We kunnen namelijk veel inspiratie halen uit de verhalen en levensvisie van een topsporter, iemand die alles ten doel stelt aan die ene sportprestatie. Wat komt daar allemaal bij kijken, wat voor trainingen zijn daarvoor nodig, wat zijn de randvoorwaarden om tot zo’n prestatie te komen?
De studenten van Sport en Bewegen (ook twee studenten van de opleiding Fysiotherapie) werden 24/7 (inclusief overnachting) ondergedompeld in de wereld van een topsporter. Zij konden hun eigen talenten ontdekken, deze pitchen aan een groep en teams vormen. Als rode draad door de driedaagse werden vijf wedstrijdjes georganiseerd waar punten gehaald konden worden. Zelf een transfermoment werd ingelast. In voorbereiding van deze wedstrijden werden trainingsmomenten ingelast: hardlooptraining door Honoré Hoedt, krachttraining door Jan van Norel bij Vitesse en handboogschiettraining door de bondscoach. Maar ook aan de randvoorwaarden voor het bedrijven van topsport werd aandacht besteed: ontspanningsoefeningen, mediatraining en voeding.
Waarschijnlijk waren de meest inspirerende momenten de vraaggesprekken met baanwielrenner Yondi Schmidt (tevens student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), olympisch kampioenen Mark Tuitert, Ron Zwerver en Gianni Romme. De studenten konden heel laagdrempelig vragen stellen over hun sportcarrière, het leven na de sport, de beslissingen die namen, keuzes die ze maakten, ervaringen in coaching, met teamgenoten en zelfs smeuïge details over het Olympisch dorp, alles mocht gevraagd worden. Opvallende overeenkomsten tussen de sporters waren bijvoorbeeld dat ze allen heel duidelijk aangaven dat je zelf verantwoordelijkheid moet nemen en dat je altijd een duidelijke keuze moet maken.
Als docenten hebben we gezien dat de studenten vrijwel continu gemotiveerd en betrokken waren, er een goede sfeer was en je in een intensievere periode meer tijd en ruimte hebt voor individueel contact. Het gaf ons inzicht in dat een andere manier van lesgeven ontzettend zinvol en motiverend werkt op de studenten. Maar ook dat de
ervaringen van sporters een enorme inspiratie is om je eigen doelen en ambities tot leven te brengen. Een citaat van Mark Tuitert die daar mooi op aansluit:
“Iedereen heeft talent, ga op zoek, als je het hebt gevonden laat het dan nooit meer los!”
De studenten beoordeelden programma “Leven als topsporter” met een 8 als gemiddelde beoordeling. Hier kunnen we natuurlijk niet over ontevreden zijn. Uiteraard hebben we ook wat verbeterpunten, maar wij zien meer dan genoeg aanleiding om dit hopelijk volgend jaar te mogen herhalen. Enkele eerste reacties van studenten in de afsluiting van de driedaagse: “ik had ook kunnen genieten van een vrije dag, maar ik heb hier geen moment spijt van gehad”, “veel leerzamer dan gewoon school had kunnen zijn”, “vet tof”en “super veel geleerd”. Studenten hebben alles vastgelegd in hun portfolio, hopelijk dat zij nog eens terugbladeren om te lezen welke levenslessen ze hier uit deze drie dagen hebben gehaald.
Geef een reactie