
De looptrainer wordt dan wel steeds meer geaccepteerd in het voetbal en zeker in de top mits hij goed is en de voordelen inzichtelijk maakt, maar nog steeds zie ik dat “de jongens” lange sprints moeten trekken om het conditiepeil maar eens flink op te schroeven. Met deze sprints van wel 400 meter schiet je nauwelijks iets op! Dat klinkt cliché voor de oude generatie (loop)trainers in het voetbal, maar de moderne looptrainer werkt anders. Geïnteresseerden vragen mij vaak naar mijn visie betreft loop-coördinatietraining voor voetballers. Er wordt al snel een link gelegd met het uithoudingsvermogen, maar in de top mag je er van uit gaan dat spelers een basisniveau hebben om 90 minuten te kunnen voetballen op een hoge intensiteit. Dat ik hier mijn visie deel is niet omdat ik de ouderwetse gedachte wil kraken, maar om deze trainers en andere geïnteresseerden een eyeopener te geven. Wanneer je een voetbalteam looptraining gaat geven is de omvang van de training ook geen garantie voor succes. De leeftijdscategorie en het niveau zijn pijlers waar je goed naar moet kijken voordat je start met dit soort trainingen. Ook zul je de motoriek van je spelers moeten respecteren, want veranderen is niet je taak. Je bent er om spelers iets te leren en beweegpatronen aan te leren. Voordat je spelers gaat analyseren heb je al een analyse van de sport gemaakt en zo weet je wat er gevraagd wordt. In een voetbalwedstrijd bij volwassenen zijn de meeste sprints circa 15 meter (van Winckel, 2013). Ik ben dan ook overtuigd dat de vormen met enorme lange sprints, waarbij de vermoeidheid hard toeslaat het prestatieniveau niet verhogen. Om beter te presteren moeten de loopvormen vertaald worden naar het spel met daarbij coaching op efficiënt bewegen. Met dom lopen schiet je niks op!
Je zult je misschien afvragen hoe ziet dan een gerichte looptraining voor voetballers eruit. Welnu, de oplossing is dus een analyse maken van de sport. In dit geval voetbal. Daarnaast kijk je naar het team dat je traint, hoe oud zijn ze? En op welk niveau spelen zij? Eigenlijk is dit iets dat je bij elke sport in kaart brengt, maar hier wordt al snel de plank misgeslagen.
Als ik looptraining geef, start ik met een warming-up protocol waarin voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts bewegen naast roteren is meegenomen. Dit protocol bereidt de spelers voor op hetgeen wat komen gaat. Inderdaad, het doel van een warming-up! Daarbij wel het accent op goed bewegen en waar mijn principes controleerbaar zijn. Zo kan ik tijdens de warming-up al slijpen aan goed beweeggedrag van voetballers. Bij E-pupillen zal ik echter speels werken gezien hun leeftijd en variatie in training is altijd belangrijk. Wel kan een protocol van jouw samengestelde warming-up je helpen bij de structuur van de looptraining en kun je jouw coachmomenten en principes inpassen die terugkomen in de oefenstof die je verder hanteert. Om het leereffect te vergroten zal ik er voor kiezen om in blokken te werken. Bijvoorbeeld drie keer een soort gelijke training waarin de oefenstof niet veel verschild maar juist de intensiteit oploopt. Zo groeien jouw spelers in de uitvoering van vorm en zullen ze beter gaan bewegen na loop van tijd. Iedere keer nieuwe oefenstof is rommelig.
Een looptraining voor voetballers bestaat verder in mijn ogen uit vormen met: snelheid, behendigheid, reactievermogen, reactiesnelheid (de zogenoemde SPARQ of SAQ) en bij goede weersomstandigheden Core Stability. Laatst genoemde is niet alleen prestatie verhogend maar ook preventief. Dit moet wekelijks net zoals de looptraining in de top zo’n tweemaal getraind worden en niet alleen in voorbereiding van het seizoen. Als je de vormen na elkaar opleest is wel één maar, je zult uithoudingsvermogen missen. Ik ben van mening dat je dit automatisch meepakt in wedstrijdvormen of positiespellen. Zeker in grote ruimtes en de gehele training mits er fanatiek getraind wordt pak je ook dit fysieke facet mee. Bij amateur elftallen waar slechts een of twee keer per week getraind wordt, zul je als team wel een stap voorwaarts maken, wanneer iedere speler voor zichzelf elke week een duurloop doet.
Mocht je looptraining gaan geven is het van belang dat je sport goed kent. Dat je de training richt op de sport en verder je spelers uitdaagt met intensiteit en materiaal. Looptraining kan echt leuk gegeven worden, maar dan is het wel zaak dat je kennis vertaald met creativiteit en hiervoor ook ideeën op doet. Op Youtube is genoeg beeldmateriaal te vinden over looptraining een voorbeeld hiervan zie je hieronder. Je kunt veel meer dan alleen een speedladder gebruiken. Ook zijn er tal van boeken met oefenvormen die je kunt gebruiken bij deze looptrainingen.