
Lionel Messi, Arjen Robben, Robin van Persie Diego Armando Maradona, Pele, Paula Radcliffe, John McEnroe, Martina Navratilova, Rafael Nadal, Willem van Hanegem, Goran Ivanesivic, Monica Seles, Petra Kvitova.
De lijst van linkshandige sporters is lang en staat vol met indrukwekkende namen. Het is een intrigerende lijst, zeker voor mij als tennissende, linkshandige vrouw. Op 13 augustus 2014 was het weer Internationale linkshandige dag. Ik ga er van uit dat dit u niet ontgaan is. Op deze dag wordt stilgestaan bij het ongemak dat linkshandigen ervaren in een voor rechtshandigen ingerichte wereld. Het leek mij (zelf linkshandig) een mooi moment om eens wat dieper in de relatie tussen sport en linkshandigheid te duiken. Wij als linkshandigen vinden dat wij de wereld regeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de laatste vijf Amerikaanse presidenten. Vier van hen zijn linkshandig! Hebben linkshandigen een voorsprong op rechtshandigen? Steeds meer onderzoek toont aan dat de hersenen van linkshandigen wel anders ingericht zijn, maar heeft dat echt voordelen? Kunnen we talent niet deels selecteren op linkshandigheid? In een onderzoek van Baker et al. (2013) kwam naar voren dat bij de selectie van de Duitse nationale jeugd hockeyteams bij de jongens meer linkshandigen geselecteerd waren dan je op basis van de bevolking (10-15 procent) zou verwachten. Dit was echter niet het geval bij de geselecteerde meisjes (tegenvaller voor mij als linkshandige vrouw).
In het volgende filmpje wordt verder ingegaan of linkshandig zijn ook daadwerkelijk leidt tot meer succes.
Als tennisser ben ik het meest geïnteresseerd in hoe dit binnen mijn eigen sport zit. Op amateurniveau blijken linkshandigen een tactisch voordeel te hebben door dat ze minder ballen op de backhand krijgen en vaker kunnen oefenen tegen links- en rechtshandigen (Loffing et al., 2012).
Er zijn echter geen onderzoeken die aantonen dat er meer linkshandige meisjes geselecteerd worden op professioneel niveau. In een ander onderzoek van Breznik (2012) en Loffing et al. (2012) las ik zelfs dat de voordelen voor linkshandigen gedurende de jaren 1970-2011 steeds kleiner zijn geworden binnen tennis en dat linkshandige mannen meer voordeel hebben binnen tennis dan vrouwen. Dit voordeel is waarschijnlijk verdwenen door de bronnen waar spelers en coaches uit kunnen putten om zich voor te bereiden. Tegenwoordig kunnen partijen vaak teruggekeken worden en zo geanalyseerd worden. In de jaren ‘70 was dit veel minder het geval en was de onbekendheid van linkshandige spelers en speelsters dus een voordeel (Loffing et al., 2012).
Het selecteren van talenten puur op linkshandigheid lijkt weinig zin te hebben. Ik ben dan ook een illusie armer geworden maar ik ben trots op alle resultaten die linkshandigen halen en blij dat ik kan zeggen: “Ja, ik ben ook linkshandig!” .