
Met topsporters als Dafne Schippers, Arjen Robben en Ireen Wüst is Nederland succesvol. Een kwestie van toeval of juist van beleid? In een serie lezingen, onder de noemer ‘Sneller, Beter, Sterker – Van talent tot topper’, nemen diverse sprekers je in een maand tijd mee in hun wereld. Zo vertellen sportwetenschappers en sporthelden over de lange weg naar de wereldtop. Want hoe kunnen jonge talenten de top bereiken en hoe kunnen toppers net dat kleine verschil maken?
De genoemde lezingenserie wordt georganiseerd door het Studium Generale Groningen in samenwerking met het Sport Science Institute Groningen. En dat op vier verschillende avonden, telkens van 20.00 tot 21.30 uur en in het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 in Groningen. De eerste avond is inmiddels geweest, maar er staan nog wel voor lezingen gepland. Voor studenten is de toegang gratis, evenals voor SG-kortingspashouders. Anderen betalen slechts drie euro. De moeite waard dus, zeker wanneer je een blik werpt op de invulling van de avonden. Hieronder sommen we ze op.
Dinsdag 6 oktober: Op weg naar Rio… En verder
Spreker: Joop Alberda
De Nederlandse topsport heeft zich de laatste decennia van trendvolger tot trendsetter ontwikkeld. Maar is succes in de topsport te plannen? Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse volleyballers ‘opeens’ wereldtop waren en daarna weer wegzakten? Is de triomf van Dafne Schippers toeval of gevolg van beleid? Voormalig topcoach Joop Alberda is de ‘bedrijvendokter’ van de nationale sport. Zijn motto: simpele dingen verrot goed doen.
Woensdag 14 oktober: Wetenschap en wielrennen; einde van de Romantiek?
Sprekers: Maarten Ducrot en Bert Otten.
Wetenschap wordt steeds belangrijker in het wielrennen. Goed voor de wetenschap, maar is het ook een zege voor het wielrennen? Maarten Ducrot, wielerverslaggever, psycholoog en ex-profrenner heeft zo zijn twijfels. Bewegingswetenschapper Bert Otten, die o.a. onderzoek deed voor Bauke Mollema en Ireen Wüst, dient hem van repliek.
Dinsdag 27 oktober: De teloorgang van het topvoetbal
Spreker: Willem Vissers
Het grootkapitaal heeft het redelijk schaarse voetbaltalent verzameld bij een paar clubs, in een paar landen. Daardoor is een deel van het competitie-element, althans in de internationale competities, tot een soort schijngevecht geworden. Sportjournalist en voetbalkenner Willem Vissers (de Volkskrant) vraagt zich af of en wanneer deze competitie uit elkaar spatten en worden vervangen door andere vormen.
Geef een reactie