
Je lichaamsbouw (lengte, gewicht, verhouding spier- en vetmassa) is genetisch bepaald en dat kan soms voor frustraties zorgen. Je traint je namelijk helemaal suf, neemt op tijd rust en eet en drinkt volgens het boekje, maar afvallen of spiermassa opbouwen ho maar! Het wil niet lukken om je lichaam te vormen zoals jij graag wilt. Je trainingsmaatje daarentegen, die precies hetzelfde doet, paradeert na een paar weken al met een geweldig gespierde torso.
Lichaamsbouw
Er is iets waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat: er zijn verschillende lichaamstypes. Je kunt veel aan je postuur en gezondheid doen met een juiste leefstijl, maar je lichaamsbouw is genetisch bepaald. Sterker, sneller, gespierd of minder gespierd, flexibel of juist stijf… Er wordt veel onderzoek gedaan naar verschillende soorten lichaamsbouw en de relatie met talentontwikkeling. De bouw van je lichaam kan namelijk naast, fysiologische kenmerken, techniek, tactiek en mentale kwaliteiten, (al op jonge leeftijd) bepalend zijn voor je sportprestatie.
Meten = weten
De ISAK methode (International Society for the Advancement of Kinanthropometry) is een internationale gestandaardiseerde manier om je lichaamssamenstelling en de verschillende maten (botbreedtes en omtrekmaten) van het lichaam te bepalen. Binnen het expertise team Sport en Exercise Nutrition van HAN Sport en Bewegen wordt deze methodiek frequent toegepast in onderzoek en (talent)begeleiding. Door een sporter met regelmaat te meten kan in kaart worden gebracht hoe iemand: zich ontwikkelt, groeit en wat het effect is van training en voeding.
Somatotype
Ondanks dat ieder lichaam uniek is, zijn er drie hoofdgroepen waar de meeste mensen in onderverdeeld kunnen worden. Deze drie hoofdgroepen worden ook wel de somatotypen genoemd. Deze typen worden als volgt omschreven en gelden zowel voor mannen als voor vrouwen:
• Ectomorph
• Mesomorph
• Endomorph
Ectomorph
Jij hebt een smalle lichaamsbouw. Een kort bovenlichaam met een platte borst en smalle schouders en polsen. Daarnaast zijn je armen en benen lang en dun en heb je smalle handen en voeten. Je hebt een snelle stofwisseling en verbrandt dus gemakkelijk energie. Je krijgt vaak te horen “jij kan echt alles eten zonder zwaarder te worden!”, en hebt dus ook moeite om op gewicht te blijven. Je bent door deze eigenschappen uitermate geschikt voor lange duurinspanningen (hardlopen, zwemmen, wielrennen, triatlon), en komt eigenlijk pas op gang als de training al voorbij is.
Mesomorph
Jij hebt juist een grote borstkas en romp, een brede schouderpartij en smalle taille. Je bent gespierd en van nature erg krachtig. Dit lichaamstype heeft namelijk de meest atletische bouw. Snel spiermassa opbouwen is voor jou geen probleem, maar bent wel gebaat bij gevarieerde krachtoefeningen. Je moet wel op de calorie-inname letten, omdat je sneller vetmassa aankomt dan een typische ectomorph. Aan de andere kant beschik je over meer spiermassa dan de ectomorphs, waardoor je ook meer calorieën in rust verbrandt (spiermassa is metabolisch actiever dan vetmassa). Door die grote spiermassa, ben je uitermate geschikt voor explosieve (kracht)sporten en sprintafstanden.
Endomorph
Jij hebt een gedrongen lichaamsbouw, brede heupen en een korte nek. Je spieren zijn niet erg gedefinieerd, ook al doe je veel krachttraining. Je stofwisseling is niet zo snel en daardoor kom je makkelijk aan in zowel spier- als vetmassa. Het juiste voedingsplan is voor jou essentieel! Ondanks een hogere vetmassa ben je wel in staat om sneller spiermassa op te bouwen dan ectomorphs. Jij bent daarom geschikt als spelverdediger, vechtsporter of gewichtheffer/crossfitter.
Geef een reactie