
Als vrijwilliger ben ik betrokken bij de talentopleiding binnen het honkbal in Nederland. Honkbal wordt in deze blog als voorbeeld gepresenteerd van talentherkenning en ontwikkeling. Honkbal is een kleine sport (de KNBSB heeft ca 25.000 leden). Dat betekent dat er geen talenten verspild mogen worden.
Talenten worden in Nederland opgeleid op 6 honkbal Academies. Deze honkbal Academies werken regionaal en zijn gekoppeld aan hoofdklasse verenigingen. De honkbal academies spelen in een gesloten competitie. Zij werken volgens het meer-jaren opleidingsplan van de KNBSB, dat samen met de Major League Baseball tot stand is gekomen. Per leeftijdscategorie is dit opleidingsplan uitgewerkt in een technisch opleidingsplan. Coaches en trainers werken conform een vast opleidingsplan. Trainers en coaches hebben de hoogste opleiding van de KNBSB afgerond (trainer/coach 4). Trainingsbelasting, herstel, blessures en prestaties worden met een vast monitoringsysteem (Dotcom) vastgelegd. Ook is er nauwe samenwerking met de Major League Baseball (VS). De opleidingen zijn vorm gegeven rond het LTAD model.
Het LTAD model
In het model wordt benadrukt dat de training van jeugdsporters afgestemd moet worden op het stadium van ontwikkeling/ rijping van de individuele jeugdsporters. Hierbij moet men niet uitsluitend afgaan op de kalenderleeftijd .Daarnaast benadrukt het model dat er sprake is van opeenvolgende gevoelige periodes waarin het lichaam tijdelijk bevattelijker is voor de ontwikkeling van bepaalde fysieke kwaliteiten. Deze periodes worden ‘windows of opportunity’ genoemd.
Het LTAD- model maakt een onderscheid (van de sportloopbaan) in 7 stadia of fasen. In deze fasen worden verschillen in biologische rijpingssnelheden tussen jongens en meisjes tot uitdrukking gebracht. De fasen zijn:
1. Active start (♂ en ♀ 0-6)
2. FUNdamentels (♂ 6-9 jaar en ♀ 6-8 jaar)
3. learning to train (♂ 9-12 jaar en ♀ 8-11 jaar)
4. training to train (♂ 12 – 16 jaar en ♀ 11-15 jaar)
5. training to compete (♂ 16-23 jaar en ♀ 15-21 jaar)
6. training to win (♂ > 19 en ♀ > 18 jaar)
7. active for live (alle leeftijden)
Wetenschappelijk gezien is de onderbouwing van het LTAD model nog mager. Het LTAD model wordt in Angelsaksische landen door veel sportbonden en –organisaties gebruikt maar is te algemeen om als blauwdruk te kunnen gebruiken (v Rossum, 2007). In Nederland zal dus voor de specifieke takken van sport een eigen concrete uitwerking moeten plaatsvinden. Het nut en de efficiëntie van het modelleren van de sportloopbaan volgens een model als het LTAD is zeker (nog) niet ‘evidence based’ (v Rossum, 2007)
Scouting en opleiding
Om meer honkballers te laten instromen maakt de honkbal Academie in Den Haag gebruik van een combinatiefunctionaris, die kinderen op basisscholen laat kennismaken met de honkbal sport. De geselecteerde jeugdspelers van de Honkbal academies zitten in principe op een Lootschool. De jeugdspelers worden door scouting en try outs geselecteerd bij de verengingen in een bepaalde regio. Spelers krijgen een intensieve opleiding (per week 4x trainen en 2 wedstrijden spelen). Aan het einde van de opleiding stromen de spelers uit naar de regioclubs in de overgangsklasse, de hoofdklasse of naar de proforganisaties in de VS.
De honkbal academies worden mede gefinancierd vanuit de KNBSB en vanuit de Major League Baseball. De opleiding is zeer succesvol, reeds circa 75 Nederlandse spelers komen uit in de VS. Het Nederlandse team behoort tot de wereldtop. Zo werd Nederland Wereldkampioen in 2011. De kritische succesfactoren van het systeem van talentherkenning en –ontwikkeling zijn echter nog onvoldoende bekend.
Geef een reactie