
Het gebeurt in griezelfilms, maar ook in de serieuze wetenschap: onderzoek onder tweelingen. Immers, met een gelijk genenpakket zouden de twee mensen identieke prestaties en gedragingen moeten vertonen. En waar ze dat niet doen, zou je kunnen proberen om dit te onderzoeken. De praktijk – lees het gewone leven – is vaak weerbarstig.
Op 8 januari 2006, tijdens de NK sprint in Assen, kijkt iedereen reikhalzend uit naar de tweeling Ronald en Michel Mulder, die tegen elkaar gaan schaatsen op de 500 meter. Hoewel het hier niet gaat om de medailles, is de mystiek rondom tweelingen in de sport groot genoeg, en interessant voor het publiek. Als ze beiden ook nog eens exact finishen in 37,87 is er weer een nieuw hoofdstuk aan het mysterie toegevoegd. Want ondanks dat mensen met exact dezelfde genen en achtergrond deelnemen aan een wedstrijd, is er bijna altijd een niveauverschil. Assen 2006 was een wonderlijke uitzondering. Of…?
Acht jaar later, op de Olympische Spelen van 2014 bereiken Ronald en Michel ook nog beiden het podium op de 500 meter, de broers blijven aan elkaar gewaagd. Ook bij Sanne en Lieke (Wevers) is er een strijd binnen het turnen, al gaat hun carrière wat minder gelijk op door steeds terugkerend blessureleed. Behalve de goede genen, helpt ook continue onderlinge competitie in het blijven uitdagen en verbeteren van jezelf, geven Ronald en Michel aan. Tweelingen lijken elkaar dus naar grote hoogtes te kunnen stuwen binnen de sport.
Maar nu een ander voorbeeld: de tweeling Tycho en Vincent Muda in de roeisport, met een tot nu toe minder goede afloop. Tycho Muda werd niet geselecteerd voor de lichte vier-zonder voor de komende Olympische Spelen in Rio. De reden? De tweeling zou niet goed samen kunnen werken en de sfeer in de boot verpesten. Volgens bondscoach Mark Empe is dit een gegronde reden, hij wil harmonie en is niet op zoek naar een explosieve sfeer in de boot. Hij besloot daarom maar één van de twee broers te selecteren. Vincent werd dus wel verkozen, maar besloot zich terug te trekken. De reden van de bondscoach vindt de tweeling onterecht, zelf zeggen ze elkaar juist goed aan te vullen en dat er niets van waar is dat ze de sfeer verpesten. Het klinkt een beetje als een welles-nietes verhaal, waarbij de waarheid in dit geval onbekend is.
Het is hoe dan ook een vrij uitzonderlijke situatie, waarbij in dit geval de band tussen de tweeling geleid heeft tot het feit dat ze nu beiden niet via de roeibond naar de Olympische Spelen gaan. Is dit solidariteit, of zonde? In dit geval werd er minder sterk op de bekende persoonsgebonden kwaliteiten geselecteerd, zoals fysieke of technische aspecten, maar gaf juist de persoonlijkheid, of dynamiek tussen meerdere personen de doorslag in de selectieprocedure. Het mentale aspect bleek hierin dus belangrijker, de bondscoach geeft aan dat de tweeling slecht presteert op momenten dat het er echt om gaat. Ook uit onderzoek is gebleken dat juist de mentale vaardigheden minstens zo belangrijk zijn om een uitzonderlijke prestatie neer te kunnen zetten (MacNamara & Collins, 2012; Elferink-Gemser et al, 2007). Behalve het bezitten van mentale vaardigheden, zijn ook de uiting van gedrag, het controleren van emoties van enorm belang in de ontwikkeling tot topsporter. Wellicht dat de Muda-tweeling hier zijn voordeel nog mee kan doen, zouden ze een nieuwe poging willen wagen om in de lichte vier-zonder de spelen van 2020 te halen… Ondanks dat het in dit geval om ongelijke kansen ging, hebben de broers Muda voorlopig in ieder geval een duidelijk doel voor ogen: alsnog naar de Olympische Spelen in Rio, maar nu in de twee-zonder, zonder de roeibond, en met een nieuwe coach. Afgelopen week werd bekend dat ze niet mogen deelnemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi, helaas is dit toch nu nog geen succesverhaal, maar wat niet is kan nog komen. Laten we in ieder geval hopen dat we kunnen genieten van de prestaties van Sanne en Lieke op de komende Spelen…
Literatuur:
• Elferink-Gemser, M.T., Visscher, C., Lemmink, K.A.P.M., Mulder, Th. (2007). Multidimensional Performance characteristics and performance level in talented youth field hockey players: A longitudinal study. Journal of Sports Sciences, 25, 481-489.
• MacNamara, A., & Collins, D. (2011). Building talent development systems on mechanistic principles: Making them better at what makes them good. J., Baker, S., Cobley & J., Schorer (Eds.) Talent identification and development in sport: International perspectives. Milton Park, Abingdon, Oxon: Routledge.
• NOS (2016). Wereld ligt weer open voor roeitweeling Muda. Geraadpleegd op 1 Maart 2016, van http://nos.nl/artikel/2089938-wereld-ligt-weer-open-voor-roeitweeling-muda.html
Geef een reactie