
Je kent het vast wel, energieke kleuters die op jonge leeftijd op sport ‘moeten’, om toch maar wat van die energie kwijt te raken. Ook ik was zo’n driejarige stuiterbal. Te jong om zelf voor een sport te kiezen dus werd ik maar op turnen gezet. Niets gaf toen aan dat ik er goed in zou zijn of het überhaupt leuk zou vinden. Noch mijn zussen, noch mijn vriendinnen zaten op turnen. Dat turnen een goede basis vormt, was bij mijn moeder niet bekend. Geen weloverwogen keuze dus maar wel – zo blijkt achteraf – een goeie. Ruim 20 jaar later nog steeds gepassioneerd door de sport. Door blessureleed moest ik er helaas (te vroeg) een punt achter zetten. Behalve een handstand hier en daar geen turnen meer voor mij.
Ik ging op zoek naar een andere sport, een nieuwe uitdaging. De technische uitdaging waar ik naar op zoek was, vond ik in het paaldansen. Al snel besefte ik dat dit mijn sport was. Door jarenlang te turnen pikte ik snel dingen op. De motoriek, kracht en lichaamsbeheersing komen ook in het paaldansen goed van pas. Je zou het een transfer van skills kunnen noemen. Om het een talenttransfer te noemen, daar ben ik nog niet talentvol genoeg voor, ervan uitgaande dat talent trainbaar is tenminste..
Mensen vragen wel eens: “Waarom paaldansen?”. Waarom niet, denk ik dan. Een total body workout in combinatie met lenigheid, coördinatie en lichaamsbeheersing. Iedere les kan ik mijzelf uitdagen. En die uitdaging heb ik nodig. Dat het een vernieuwende sport is, maakt het des te leuker. Dat bewijst ook de toenemende interesse voor de sport. Zowel jongeren als ouderen vinden steeds vaker de weg naar een paaldansschool.
Dat turnen een goede basis vormt voor het ontwikkelen van kracht, lenigheid en motoriek is al langer duidelijk. Liggen hier ook mogelijkheden voor het paaldansen? Is het in het kader van vernieuwing en trendsporten wellicht geen slecht idee om ook de schoolgaande jeugd hiervan te laten proeven? De 4 VMBO leerlingen waaraan ik laatst een workshop gaf, waren in ieder geval overtuigd!
Ook als instructeur ondervind ik de voordelen van ‘skills transfer’. De vaardigheden, lift- en vangtechnieken, die ik als turncoach ontwikkelde kan ik opnieuw inzetten. Daarnaast is de motiverende rol van de instructeur niet te onderschatten. Moeilijke technieken en ingewikkelde combinaties vergen niet alleen een goede basismotoriek, een gebrek aan durf kan een beperkende factor zijn. De rol van de instructeur in het creëren van een (fysiek) veilig leerklimaat is cruciaal. Dit neemt echter niet weg dat ook hier kansen liggen voor de leerlingen zelf. Binnen mijn lessen is het aanleren van hulptechnieken minstens zo belangrijk als het ontwikkelen van de eigen vaardigheid. Kijkend naar het bewegingsonderwijs opnieuw alleen maar voordelen dus!
De keuze voor een sport die nauw aansluit bij turnen pakte in mijn geval erg goed uit. Dankzij ‘skills transfer’ hoefde ik niet van nul te beginnen. De jaren van zweten en zwoegen in de turnhal gingen niet zomaar verloren. Het heroriënteren richting een aansluitende sport bij sportuitval, door blessures, verlies in plezier of motivatie, zou daarom meer gestimuleerd moeten worden! En wie weet, misschien is paaldansen ook wel iets voor jou?
Geef een reactie