
De maakbaarheid van talent
In december 2013 vroeg Ben Larcombe aan Sam Priestley: “Wat zou je ervan vinden om een jaar lang elke dag te tafeltennissen en op die manier proberen bij de beste 250 tafeltennissers van Engeland te horen? Ohja, en we filmen het hele proces zodat ieder kan zien dat je in de missie kan falen.”
Sam ging de uitdaging aan en tafeltenniste een jaar lang elke dag. Door middel van videoblogs werd zijn maandelijkse voortgang vastgelegd. Sam had wel wat tafeltenniservaring maar zijn hoogtepunten bestonden voor de uitdaging vooral uit het halen van de finale tijdens een potje rond de tafel op vakantie. Om meer te kunnen oefenen besloot hij zijn keukentafel in te ruilen voor een tafeltennistafel. Zo begon zijn “Expert in a Year” uitdaging.
Na een jaar lang oefenen en toernooien spelen heeft hij zijn doelstelling bij lange na niet gehaald. Hij is niet in de buurt gekomen van de top 250 en heeft zelfs geen enkele rating op nationaal niveau bereikt. Zijn ambitie was groter dan de realiteit. Het filmpje hieronder laat zijn progressie door een jaar lang tafeltennis zien.
Wat zegt dit over de maakbaarheid van talent? Ben Larcombe, Sam’s begeleider, denkt nog steeds dat het bereiken van de top 250 binnen een jaar haalbaar is voor een beginner. Hij noemt in zijn evaluatie zes factoren die nodig zijn om binnen een jaar in de top 250 te staan: talent, tijd, training, motivatie, mindset, motivatie en geld.
1.Talent
Er is veel trainbaar maar volgens Larcombe zijn er eigenschappen zoals hand-oog coördinatie, balans en motorische vaardigheden zijn bij de een beter dan bij de ander. Er moet een bepaalde basis zijn van “talent” waarop sportspecifieke vaardigheden gebouwd kunnen worden. Larcombe definieert de talent aan het startniveau dat de speler heeft. Een 25 jarige die zijn hele leven lang gesport heeft zou met minder moeite zich kunnen aanpassen aan een nieuwe sport dan een 25 jarige die niet veel heeft gesport. Hij heeft het hier specifiek over talent dat nodig is om de uitdaging te halen.
2. Tijd
Zelfs de meest talentvolle speler heeft tijd nodig om zijn vaardigheden te ontwikkelen. Larcombe denkt dat je met twee trainingssessies per dag, zes dagen in de week (dat maakt dat je meer dan 1500 trainingsuren in een jaar maakt) de top 250 moet kunnen halen. Dit houdt in dat er weinig tijd is voor een leven naast het sporten.
3. Training
De kwaliteit van de trainingen is erg belangrijk. Iemand kan 1500 uur sporten, maar zonder de juiste begeleiding zal het rendement laag zijn. Hierbij is vooral het overbrengen van basisvaardigheden erg belangrijk. Het trainen met andere talenten kan de opbrengst van trainingen verhogen. Talenten kunnen van en met elkaar leren en op die manier de motivatie vinden om het beste uit zichzelf te halen.
4. Motivatie
Motivatie is niet alleen aanwezig zijn op de afgesproken momenten. Het is ook de wil om je te verdiepen in je sport. Het lezen van boeken, het analyseren van video materiaal, het kijken naar andere (betere) sporters, enz. Talenten die de top halen zijn vaak perfectionisten. Het halen van de top moet een streven zijn van het talent zelf en niet van de coach.
5. Mindset
Om te slagen voor je doel is het nodig dat je met de volle 100% gelooft dat dit te bereiken is. Twijfel kan overslaan in onzekerheid en tijdens wedstrijden kan dit verlammend werken. Alle trainingsarbeid wordt te niet gedaan wanneer er niet gepresteerd kan worden op het juiste moment.
6. Geld
Het investeren in een sportcarrière kost veel geld. Trainingsfaciliteiten, trainers en coaches moeten allen betaald worden. Niet iedereen heeft deze middelen. Het hebben van een groot budget biedt meer mogelijkheden om de omstandigheden van talentontwikkeling zo optimaal mogelijk te maken.
Volgens Ben Larcombe was de grootste oorzaak van het Sam’s falen een gebrek aan talent en tijd. Sam zelf heeft een andere kijk op het succes van het project:
“Wanneer je een hoog genoeg doel stelt dan is moeilijk om compleet te falen. Ik heb misschien niet het ultieme doel bereikt maar ik ben een meer dan behoorlijke tafeltennisser geworden.”
Bij het evalueren van het “Expert in a Year” project gebruikt Ben Larcombe zes factoren die succes verklaren. Heeft hij hiermee alle vereisten van optimale talentontwikkeling genoemd? Of zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van talenten?
Geef een reactie