
“Wat doet de concurrentie? Wordt er geïnvesteerd om het niveau van de Nederlanders te evenaren? Of zal deze oranje triomf de belangstelling in het buitenland alleen maar doen afnemen?”
Naar aanleiding van het Nederlandse schaatssucces op de afgelopen Olympische Winterspelen in Sotsji verscheen er een blog (Dominantie in schaatsen en veldrijden: dramatisch of overroepen?) waarin de oranje dominantie in het schaatsen en de overheersing van de Belgen in het veldrijden kritisch in vraag werden gesteld. Zou het echt zo zijn dat een ‘dominerend volk’ de sport minder aantrekkelijk maakt voor outsiders? Want een outsider was je als je als niet-Nederlander aan de start kwam in de Adler Arena (Sotsji).
Als één van de weinige Belgen binnen het instituut ging mijn aandacht tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen voornamelijk uit naar, hoe kan het ook anders, Bart Swings. Het persbericht over het Internationaal Schaatsteam Stressless ging mij dan ook niet ongemerkt voorbij. Daarin stelt Bart Veldkamp het volgende: ‘In Nederland is de sterke ontwikkeling van het schaatsen ingezet in 1995, met de opkomst van de commerciële ploegen. Eigenlijk hebben we afgelopen winter pas echt de cumulatie gezien van waar die voorsprong in en samenbundeling van budget, kennis en faciliteiten toe heeft geleid. Daarin horen Nederlanders een voortrekkersrol te hebben. Omdat de sport internationaal en competitief moet blijven, is onze wens een internationale ploeg op te bouwen die naar eenzelfde niveau kan groeien.’
En die internationale ploeg kwam er. Vorige week maandag werd het Internationaal schaatsteam Stressless voorgesteld. Voordien met Belg Bart Swings als kopman en Bart Veldkamp als coach en manager. Nu worden daar de Let Haralds Silovs, de Duitser Alexej Baumgärtner en de Nederlander Karlo Timmermans aan toegevoegd. Rutger Tijssen neemt de rol van assistent-coach op zich. Met het oog op de Olympische Winterspelen van 2018 is het doel duidelijk: “Nederland is succesvol geworden met een commercieel model. Al die kennis en de faciliteiten in het Nederlandse schaatsen wil ik doorgeven aan buitenlanders. Dat is onze verantwoordelijkheid. Ik wil hen op een professionele en commerciële manier naar de Olympische Spelen loodsen. Dan kunnen we in 2018 (in Zuid-Korea) zeggen dat ze eerlijk tegenover elkaar aan de start staan”, aldus Bart Veldkamp.
Niet alleen voor de internationalisering van het schaatsen maar ook voor de individuele atleet is het Internationaal Schaatsteam een stap in de goede richting. Het doorgeven van de ‘Nederlandse kennis’ zorgt ervoor dat andere talentvolle schaatsers het maximale uit zichzelf kunnen halen. Want daar draait het tenslotte om binnen topsport. Iedere atleet moet zich optimaal kunnen ontplooien. Bart Swings is alvast tevreden met de uitbreiding binnen het team. “Ik kijk uit naar de komende periode en hoop dat de andere setting me hogerop brengt. Tot nu loopt het al goed. Het trainingsniveau is heel hoog, daar was ik naar op zoek en ben ik heel tevreden mee.”, zegt Bart Swings.
Op zoek gaan naar een omgeving die een atleet uitdaagt en stimuleert om het maximale uit zichzelf te halen, sluit aan bij talentontwikkeling, één van de kernthema’s van het Centre of Expertise Sport- en Beweegtalent. Talentherkenning mag dan wel een cruciale stap zijn richting de top, het ontwikkelen van dat talent, daar ligt de uitdaging! Hoe zorg je er als trainer voor dat jouw atleet tot het uiterste kan gaan?
Of het nu gaat over coaches binnen dezelfde club of coaches van verschillende landen, het uitwisselen van kennis en het gebruik maken van andermans expertise is geen teken van zwakte, het maakt een coach alleen maar sterker!
Benieuwd wat het Stressless schaatsteam doet in Zuid-Korea..