
Beweging voor kinderen in het basisonderwijs is al jaren een punt van discussie. Het zijn vaak de eerste uren waar op bezuinigt wordt, een vakleerkracht is vaak te duur of er wordt maar maximaal één uurtje per week bewogen in de gymzaal. Het lijkt erop dat bewegen op school volledig ondergesneeuwd wordt door het belang van de traditionele vakken. Dit is ook terug te vinden in de rapportage van de sportlessen, dit wordt namelijk nauwelijks gedaan. Als ALO’er en bewegingswetenschapper gaat mij dit aan het hart en zou ik het graag anders zien. Maar hoe kan ik mij hier zorgen om maken als er zo weinig bekend is over het nationale niveau van het bewegingsonderwijs op de basisschool?
Het onderzoek Peil.Bewegingsonderwijs moet hier verandering in brengen. Dit onderzoek vindt eens in de tien jaar plaats en wordt uitgevoerd door de HAN Sport & Bewegen, Hanzehogeschool Groningen, UMCG, GION en Cito. Het onderzoek vindt plaats op 100 basisscholen verspreid over heel Nederland. Het is bedoeld om zicht te krijgen op de grove motoriek en de bewegingsvaardigheden van schoolverlaters (groep 8) in het basisonderwijs. Er kunnen hierdoor trends ontdekt worden ten opzichte van het onderzoek dat tien jaar geleden plaats vond. Ook wordt er vergeleken met een aantal internationale normen en kunnen grote verschillen tussen scholen worden aangetoond.
Een aantal testen die tien jaar geleden ook zijn afgenomen, gecombineerd met onderdelen van de gestandaardiseerde testen de BOT-2, de KTK en de Eurofit zullen voor inzicht zorgen.
Tot aan de kerstvakantie zullen we in samenwerking met een groot team van testleiders bestaand uit alumni HAN Sport & Bewegen bezig zijn om deze testen af te nemen op de 100 basisscholen. Het is leuk om de diversiteit aan leerlingen, leerkrachten en scholen te zien. Na de bezoeken die wij nu al hebben gehad, is er één ding heel helder; Of het nu een school is waar men pleit voor meer beweging, of een school waar men net rond kan komen met één uurtje beweging per week, er is een unanieme lofzang voor een vakleerkracht bewegingsonderwijs vanuit de basisscholen. Ik hoop daarom ook dat dit onderzoek hier een basis voor kan vormen.
Geef een reactie