
Het is alweer februari, de maand waarin we alle voornemens opgeven. Aan het begin van het nieuwe jaar starten we allemaal massaal met goede voornemens en de meeste goede voornemens worden maar een maand volgehouden. Maar hoe zorg je er nou voor dat de doelen die je stelt ook volhoudt? Maak doelen concreet! ‘Ik wil gaan sporten.’ ‘Ik wil gezond gaan eten.’ ‘Ik wil afvallen.’ Al deze doelen zijn niet concreet en daardoor zijn ze heel erg lastig vol te houden, omdat ze niet in detail zijn uitgewerkt.
Je kunt de doelen beter vervormen tot: ‘Ik wil op maandag en op woensdag gaan fitnessen.’ ‘Ik wil twee stuks fruit per dag eten.’ ‘Ik wil door minder te snoepen en een keer per week te sporten afvallen.’ Ook moet je de doelen niet te lastig maken. De mensen die nooit aan beweging of sport deden roepen: ‘Ik wil gaan sporten.’ De mensen die nooit op hun voeding letten roepen: ‘Ik wil gezond gaan eten.’ Mensen met overgewicht roepen: ‘Ik wil afvallen.’
Voor degene die nooit sporten is het opeens een hele stap om wel te gaan sporten, omdat dat niet in hun systeem zit. Als je twee keer in de week gaat fitnessen en je houdt dit twee maanden vol dan is het een gewenning. Volgens een Brits onderzoek duurt het namelijk gemiddeld 66 dagen om een gewoonte aan te leren. Na ruim twee maanden ben je gewend om twee keer in de week te fitnessen, en zal je deze gewoonte behouden.
Vergeet niet om de doelen leuk te maken. Het is heel simpel, als je fitnessen haat of geen mandarijnen lust, dwing jezelf dan niet om te gaan fitnessen of om die mandarijn te eten. Maar zoek een sport waarbij je jezelf kunt uiten en waarbij je plezier beleeft (squash, voetbal, tennis) Vind je nou echt geen enkele sport leuk? Dan kan je ook als doel stellen dat je drie keer in de week een half uur gaat wandelen of fietsen – het is dan misschien niet intensief sporten maar voor je gezondheid is beweging zelf al heel belangrijk.
Voor degene die nooit rekening houden met wat zij naar binnen werken is het heel erg lastig om opeens alleen maar gezond te gaan eten, juist omdat zij gewend zijn om ongezond te eten. Je hele eetpatroon omgooien kan niet in een dag, dus zorg ervoor dat de doelen die je voor jezelf stelt vol kunt houden. Goede voornemens zijn vaak grote, overkoepelende doelen. Als je deze doelen opsplits in deeldoelen en jezelf elke week een kleiner doel stelt is het makkelijker om dit vol te houden. Op deze manier sta je elke week weer voor een nieuwe uitdaging en dat maakt het behalen van je doelen ook een stuk leuker!
Als laatste tip wil ik meegeven dat een doel makkelijker vol te houden is, als je dit samen met iemand uitvoert. Vraag aan je partner/vriendin/zwager of wie dan ook om samen met jou te gaan sporten of om bijvoorbeeld tips over gezond eten uit te wisselen via de telefoon.
En ook al is het nu februari, het is nooit te laat om aan je doel te werken!
Deze blog is geschreven door Sharon van Tuil, stagiaire bij HAN SENECA binnen het expertisegebied Sports & Excercise Nutrition.
Ben je geïnteresseerd in gedragsverandering? Bekijk dan de cursus Gedragsverandering. Deze cursus biedt o.a. inspiratie over de toepassingen van gedragsverandering binnen jouw werk en een dieper inzicht in menselijk functioneren, gedrag en drijfveren.
Wil je cliënten coachen en begeleiden naar een gezonde leefstijl? In de cursus Basistraining tot Leefstijlcoach van HAN SENECA leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om iemand te begeleiden en coachen naar een gezonde leefstijl.
Geef een reactie