
In de sportbijlage van de Volkskrant afgelopen weekend (van Driel, 12 april 2014) werd, uiteraard met het oog op de marathon in Rotterdam, een artikel gewijd aan de mogelijkheden om de marathon binnen twee uur te kunnen lopen. Een citaat in dit artikel van Haile Gebrselassie: ‘ het gaat gebeuren, dat voorspel ik je”. Er wordt een aantal factoren besproken die ertoe kunnen bijdragen die paar minuten nog af te sprokkelen om onder die magische grens te komen.
In het kader van talentherkenning en talentontwikkeling is het van belang ook de ontwikkeling van de sport zelf in ogenschouw te nemen. We omschrijven talent ook wel als iemand die beter presteert dan zij of haar leeftijdsgenoten én de potentie heeft om dat te bereiken. Vanwege het laatste is het ook zo belangrijk om talent te volgen in zijn of haar ontwikkeling in de tijd. Daarbij ontwikkelt de sport zelf ook in de tijd.Steeds vaker worden andere (vaak meer) kwaliteiten van de sporter verwacht om zich te kunnen meten aan de prestatie eisen. Een jong zwemtalent die in de Pieter cup van afgelopen weekend (de wedstrijd voor de jongens en meisjes minioren op de Swimcup) net zo goed zwemt als Ranomi Kromowidjojo op diezelfde leeftijd deed, is daarmee nog geen toptalent. Hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk een hoger niveau moeten behalen omdat de sport over 5 of 10 jaar, wanneer diegene aan de wereldtop zwemt, meer van de sporter zal vragen.
Denk maar aan de intrede van de klapschaats waardoor het schaatsen andere kwaliteiten vroeg van een schaatser en de sport sneller maakte. Denk zo ook aan de zwempakken. In het artikel werd deze parallel ook getrokken over de marathon met zogenaamde “ultraschoenen” die in ontwikkeling zouden zijn door Nike. Ook andere ontwikkelingen en kansen worden besproken in het artikel, zoals de juiste voeding tijdens de marathon. Michel Boeting (atletenmanager) wordt geciteerd : “je zou de marathon eigenlijk met een infuus moeten lopen, dan zou het energievraagstuk zijn opgelost”.
Dit klinkt nu gek, maar wellicht wordt een soortgelijke ontwikkeling in de toekomst waarheid? Ook het parcours wordt besproken. Een traject met zo min mogelijk heuvels en bruggen is ideaal er zou dus zelfs een ideaal looptraject aangelegd kunnen worden. Of een geregisseerde koers waarin de tien beste marathonlopers en de tien sterkste tempomakers in zo optimaal mogelijke omstandigheden van start gaan. Allerlei ontwikkelingen zijn mogelijk, ook al lijken ze nu idioot.
Hoe dan ook: veranderende kenmerken van de sport vragen ook andere kwaliteiten van onze toekomsten sportatleten. En daarom is het belangrijk hier met identificeren en ontwikkelen van talenten rekening mee te houden!
Joke Davio-Tissingh