
Breed Motorisch Opleiden is in de sportwereld een hot item. Het is algemeen bekend dat het bewegingsonderwijs achteruit gaat. En dan hebben we het nog niet gehad over het verdwijnen van het buitenspelen door de jeugd en het aantal beeldschermen dat door een gemiddeld huishouden rondzwerft. Iedereen vindt dat hier verandering in moet komen, maar hoe gaan we dit bewerkstelligen? En wat zijn eigenlijk de voordelen en kansen van Breed Motorisch Opleiden?
Vorig jaar heb ik in Ede de advanced opleiding van het Athletic Skills Model (ASM) gevolgd. Een interessante opleiding die ik alle sporttrainers wil aanbevelen. Het model zorgt voor het aanbrengen van een structuur in aanbod van veelzijdig bewegen. Erg belangrijk, want de meeste sporten bezitten, door vroege specialisatie, maar een beperkt aantal beweegvaardigheden. Om je sporters met alle beweegvaardigheden in aanmerking te laten komen, moet je een zeer gevarieerd aanbod aanbieden en andere sporten/beweegvormen implementeren. Als dit gedaan wordt, creëer je betere bewegers die uiteindelijk betere prestaties kunnen leveren, minder blessures oplopen, creatiever worden in hun sport en meer plezier uit sporten halen. Het is daarom zeker de moeite waard om met Breed Motorisch Opleiden binnen je eigen training aan de slag te gaan.
De rol van de sportvereniging
Sportverenigingen leggen voor een groot gedeelte de motorische basis bij onze kinderen. Op basisschoolleeftijd komen de kinderen vaak binnen en gaan aan de slag met de sport die ze op dat moment het leukst denken te vinden. Helaas merken we al binnen de vereniging dat de motorische ontwikkeling vaak niet voldoende is. Ondanks dat beginnen we vaak snel met het geven van sport specifieke training. Maar is dat wel zo verstandig? Natuurlijk moeten er sport specifieke elementen voorkomen in de training, want het kind heeft niet voor niets voor die ene sport gekozen. Maar het is zeker de moeite waard om tijdens de training structureel aandacht te bieden aan alle vormen van bewegen. Al doe je het alleen met de warming up of tijdens het eindspel. Als we dit met z’n allen doen dan ben ik ervan overtuigd dat we kinderen een bredere basis meegeven, zodat ze uiteindelijk ook in hun eigen sport beter kunnen presteren.
Waarom niet samenwerken?
Breed Motorisch opleiden binnen de eigen sportvereniging is mooi, maar het is nog mooier als we met elkaar samenwerken. Waarom niet met alle sportverenigingen in de buurt sportaanbod creëren voor basisscholieren? Op deze manier kunnen kinderen met meerdere sporten kennismaken en worden ze door het gevarieerde aanbod gelijk breed motorisch opgeleid. Doordat kinderen met meerdere sporten echt kennismaken, kunnen ze een betere keuze maken welke sport het beste bij ze past en is de kans op uitval waarschijnlijk veel minder groot. Op naar een leven lang sporten.
Voorbeelden uit de praktijk
Uiteraard zijn er voldoende mooie voorbeelden in de sportwereld waar wel al flink gewerkt wordt om complete bewegers op te leiden. Ajax is in de voetbalwereld het grote en bekende voorbeeld. Maar ook op breedtesportniveau zijn er voldoende voorbeelden. Kijk bijvoorbeeld naar Sportservice Ede. Zij hebben SAM (Samen Actief Meedoen) Multisport opgericht. Zij bieden voor verschillende doelgroepen een gevarieerd sportaanbod aan. In mijn eigen omgeving bieden we bij het CSE (Centre for Sports and Education) in de onderbouw op woensdag, naast de sport specifieke lessen, sportondersteuning aan. En in samenwerking met Sportservice Zwolle zijn we vorig jaar een pilot gestart met het aanbieden van extra sportlessen voor talentvolle bewegers uit het basisonderwijs. Bekijk de video die RTV Oost daarover maakte ook eens. Uiteraard zijn er in het land nog veel meer van dit soort prachtige initiatieven te vinden.
Betrek de gemeente bij je plannen
Het is natuurlijk mogelijk om helemaal zelfstandig een samenwerking met andere verenigingen of een echte multisporttraining op te zetten. Nog beter is het om de gemeente erbij te betrekken. De gemeente heeft vaak meer ingangen om contacten te leggen met andere partijen. Als er een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris aanwezig is, dan kan die persoon vaak ondersteuning bieden bij het opzetten van de activiteiten.
Dus sportverenigingen uit Nijmegen, Gelderland en de rest van Nederland, wanneer gaan we samen aan de slag?
Geef een reactie