
De rol van de trainer/coach is belangrijk in de ontplooiing van talent. Ouders en kind gaan uit van een zekere expertise en hopen op een juiste begeleiding. Iedere coach heeft zijn eigen kader en zal (althans daar mogen we vanuit gaan) daarbinnen het optimale eruit proberen te halen conform de beschikbare tijd en het budget. Echter prikkelen we onze talenten wel genoeg tijdens de trainingsmomenten?
Talenten bevinden zich vaak in een keurslijf. De maandag tot en met vrijdag is veelal standaard volgepland, opstaan-school-huiswerk-trainen- tv kijken-slapen. Alleen het weekeind zorgt af en toe voor de nodige variatie in dagbesteding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een variatie in intensiteit noodzakelijk is voor een optimale prikkel richting fysieke ontwikkeling. Zou deze variatie in intensiteit en tijdsbesteding niet ook noodzakelijk zijn om het plezier en de (mentale) energie te behouden? En zo de kwaliteit van de training positief te beïnvloeden?
We delen onze talenten veelal in over een lange periode (vaak 6-8 maanden afhankelijk van de sport) om op een zelfde tijd, plaats en met dezelfde talenten op te draven. Lukt het een trainer/ coach wel om in deze organisatie iedere training voor prikkel te zorgen bij ieder talent, of worden er gewoon uren gedraaid? De trainer/ coach zal in ieder geval iedere week uit een ander vaatje moeten tappen om voor deze prikkel te zorgen. Verwachten we hierin niet teveel van de trainer/coach? Als we op vakantie zijn vinden we het toch ook fijn om even weg te zijn uit het dagelijkse keurslijf. Een nieuwe omgeving, ander eten, ander klimaat, nieuwe mensen; er ontstaat een geheel nieuwe dynamiek. Een nieuwe collega, de aanschaf van een nieuwe auto of elektrische tandenborstel, het doet iets met ons en zorgt voor een nieuwe prikkel tot het hernieuwde evenwicht weer wordt bereikt.
Het stellen van doelen op korte- en lange termijn is een mogelijke manier om een talent meer bewust te maken van zijn ontwikkeling. Dit instrument wordt veelal gebruikt door trainer/coaches om het talent, naast de aangeboden oefenstof, te prikkelen. Een nieuw doel zorgt voor een nieuwe uitdaging waarmee het talent aan de slag kan. Als vervolgens het doel bereikt wordt, wordt dit geëvalueerd en wordt er vervolgens weer een nieuw doel gekozen. Zijn we als trainer/ coach ons echter wel bewust dat dit een van de weinige knoppen is waaraan we kunnen draaien in de huidige organisatie?
Ik denk dat we meer doelgericht en in kortere, overzichtelijke perioden (8-12 weken) zouden moeten werken. Talenten bepalen hun doel, schrijven in voor een target programma, betalen een bepaald bedrag en zijn welkom van maandag tot en met vrijdag in een tijdslot dat voor hen past. Kortom flexibeler, doelgericht en dynamisch. Het initiatief moet meer komen te liggen bij de sporter en minder bij de trainer. Dan creëer je een optimaal leerklimaat, met de nodige energie en behoud van plezier.
Geef een reactie